Z-Mat Kolay

Sınav Kaygısı Nedir? Kimler Sınav Kaygısı Duyar? Kaygı Duymak Normal mi?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sınav kaygısı nedir? Kimler sınav kaygısı duyar? Kaygı Duymak Normal mi? bu soruların cevaplarını aramaya çalışalım.

Anne babalar ve çocuklar gelecekleri için planlamalar yapar ve onu gerçekleştirmeye çalışır. Hayalleri gerçekleştirmek için gerekli emeği verenler veya vermeyenler olabilir ancak verilen emek ile kazanılan sonuç doğru orantılıdır. Bazen bu basit bilgi hayallerimizi gerçekleştirme arzusu yüzünden gözden kaçar. Sonuç için gereğinden fazla beklentiye girmek, olmamasını düşünmek kaygıyı başlatır.

Kaygı yaşamak insanın doğasında olan duygularından biridir. Emek verdiğimiz, olmasını istediğimiz, sonucunu beklediğimiz bir olay için kaygı duyarız. Bunun boyutu kişiden kişiye ve olaya yüklenen anlama göre değişebilir. Kaygı duymak bu sürecin bir parçasıdır.
Kaygı duymaya başladığımızda fiziksel ve duygusal belirtiler gösterebiliriz. Fiziksel olarak mide bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, titreme, terleme, uykusuzluk, yeme düzensizliği; duygusal olarak huzursuzluk, endişe, tedirginlik, agresiflik, tepkisizlik gibi örnekler verilebilir. Bunun sonucunda ders çalışmayı erteleme, başarısızlık korkusu, sınav hakkında konuşamama, unutkanlık, dikkatsizlik gibi durumlar yaşanır.

Yaşadığımız tüm duygular yaşamın bir parçasıdır. Burada önemli olan kaygı düzeyini belirlemek; kaygımızı kontrol etmenin kendi elimizde olduğunun farkına varmalıyız. Öncelikle bu sınavdan beklentim ne, bunun için ne kadar emek verdim, bu sınavdan başarısız olma olasılığım nedir, bu sınavda başarısız olursam sonucunda ne yaşarım gibi sorulara gerçekçi cevaplar vermek gerekiyor. Bir bireyin kendini kandırması en zor olanıdır, öncelikle gerçekçi adımlar ile ilerlemek gerekiyor.
Bir öğrenci sınav hazırlık sürecinde gösterdiği performans kadar sonuç alır. Örneğin bir öğrenci denemelerden matematik dersinden üst üste 8, 9, 10 yanlış yapıyorsa gerçek sınavda da bu düzeyde yanlış yapar. Burada bu yanlışların neden yapıldığı fark edilmelidir; konu eksikliği, dikkat dağınıklığı, okuma güçlüğü gibi nedenler olabilir. Bu açıklar kapatılmalıdır.

Bir öğrenci tek başına güçlü olur, tüm kaygıyı tek başına atlatır, sınav sadece onun hayatını etkiler gibi düşünceler ile öğrenci yalnız bırakılmamalıdır. Hayatın getirdiği bazı şartlardan dolayı bazı öğrenciler sınav kaygısını tek başına atlatması gerekir, ama çoğu öğrenci ailesi ve okul desteği ile sınav kaygısını atlatmaya çalışır. Eğer bu konuda kendi çabalarımız yetersiz geliyorsa profesyonel destek almalıyız.
Kaygı düzeyini azaltmak için çözdüğümüz soru sayısı, doğru yanlış cevaplar, çalışma süresi, eksik konuların belirlenmesi gibi gerçekçi bir durum incelemesi yapılıp, gerçekçi bir ders çalışma programı hazırlanmalıdır. Önemli olan plana uymaktır, bu nedenle hazırlanan planlar uygulanabilir yavaş yavaş performansı artıran düzende olmalıdır. Böylece sınav ile ilgili öngörüler oluşturmuş olup kaygı düzeyini kontrol altına alabiliriz.

Paylaş.

Yorum Bırakın