Z-Mat Kolay

Hedef belirlemenin önemi, Nasıl hedefimiz olur? Hedef nasıl belirlenir?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hayat şartlarının iyi olmasını birçok kişi sadece ister. Çok az kişi hayat şartlarını iyileştirme yoluna gider. İyileştirme yoluna gidenler geleceğe dair öngörüler oluşturmuş kişilerdir.  Peki öngörü nasıl oluşturulur. Öngörü hayat şartları iyi olan kişilerin bunu nasıl elde ettikleri sorgulaması ve idrak etmesi ile oluşmaya başlar; mesleklerin, çalışma şartlarının, gelir durumunun, sosyal haklarının incelenmesi ile devam eder. Burada mesleğin hizmet sektöründe olması veya emek sektöründe olmasının önemi yoktur. Bu mesleği tercih edecek kişinin kişilik özelliklerine uygunluğu önemlidir.

Birçok öğrenci küçük yaşlardan itibaren farkında olmadan mizacına yönelik hedef belirlemeye başlar. Örneğin bu dönem takdir alacağım, bu yıl okul birincisi olacağım, bu ay bu kitabı okuyacağım, teknoloji tasarım dersi ödevini bu hafta bitirmem gerekiyor gibi hedefler koyar ve bu hedeflerini gerçekleştirmeye çalışır.

Bir öğrencinin dönüm noktalarından biri olan 8. Sınıf LGS sınavı ile hayatı şekillenmeye başlar ve daha büyük hedeflere ihtiyaç ortaya çıkar. Öğrencinin yaşının küçük olması ailesi veya çevresi tarafından hedef belirleyemeyeceği yönünden değerlendirilse de o yaş grubundaki bir çocuk kendi hedefini koyabilir.

Ebeveynler çoğu zaman kendi belirledikleri hedeflerinin doğru olduğunu çocuklarına öğretmeye çalışır. Buna yönelik direktifler ya da nasihatler vermede bir beis görmezler. Burada büyüklerin rehberliği, hedeflerini kabul ettirmek yerine öğrencilere örnek olma, araştırma yapmasını sağlama, doğru sorgulama sohbetleri oluşturma şeklinde olması daha önemli olacaktır.

Öğrenciler öncelikle anne baba sorumluluğunda olan çocuklardır. Hayata bakış açıları önce anne baba ile sonra okul ve çevre ile gelişir. Okul dememin asıl sebebi zamanının(gününün) en kaliteli ve büyük çoğunluğunu okulda geçirmesi nedenidir. Anne baba veya öğretmenler, öğrenciler ile yakın zamanda yapacakları hedefler üzerine konuşarak işe başlamalı ve düşünce dünyalarını açmalıdır. Bir olay veya gelecek üzerine konuşma düşünmeyi artırır. Bir öğrenciye “lisede hangi okulda okumak istiyorsun?” sorusu sorulup, cevap alındıktan sonra sohbet bırakılmamalı, bu okulun artısı eksisi, kendisine katacağı değer, gelecekte nasıl işe yarayacağı gibi birçok soru ile öğrenci düşündürülmeli ve konuşturulmalıdır. Burada cevabın gerçekçiliği üzerinde durulmamalı; önemli olan öğrencinin hedef oluşturma sürecinin başlatılmasıdır. Bu sohbetten sonra öğrenci ne istediği ile ilgili kendi adına sorgulamaya girer. Bu sorgulamanın sonucunda hedefler belirlemeye başlar. Hedefler hemen netleşmez ama oluşum sürecine girer.

Başarı kişiden kişiye değişen öznel bir kavramdır. Bana göre başarı kişinin olduğu yerden, olmak istediği yere varma sürecini kapsayan, sürecin idrakine varan, kişinin durduğu yeri bilmesidir. Başarılı olan herkesin bir hedefi vardır, ne istediğini bilir ve onu elde etmek için çaba sarf eder. Peki başarılı olmak istiyoruz, istediğimiz yere varmak istiyoruz, o zaman hedefimizi nasıl oluşturacağız.

Hedef belirleme sürecini şöyle maddeleyelim.

  • Ne istiyorum sorusuna cevap verebilmek.
  • Çalışan mı yoksa işveren mi olmak istiyorum.
  • Hangi meslek bana daha uygun?
  • Bu mesleği yapabilmem için hangi okulları okumalıyım?
  • Bu okulları kazanmak ve bu okullarda okumak için gerekli çalışmaları yapabilir miyim?

Bu sorulara samimi cevaplar verip, daha öncesinden düşüncelerimizi not aldığımız bir defterimize yazmalıyız. Kağıt ve kalem ile not almak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.

Hedefimizi belirledikten sonra

  • Hedefe ulaşacağımıza inanmak,
  • Olumlu düşünmek,
  • Süreçte meydana gelen aksaklıklarda güncellemeler yapmak,
  • Esnek olmak,
  • Hedefe süre koymak,
  • Harekete geçmek,

atacağımız adımlardır. Yani “Benim bir hedefim var” deyip bekleme yapılmaz, onu gerçekleştirmek için harekete geçilir. Bazı öğrenciler tek başına hedefine ulaşmaya çalışır, bazı öğrenciler ise ailesi veya çevresi ile hedefine ulaşmaya çalışır. Burada önemli olan içsel güdülenmedir. Hedefe ulaşma isteği, ulaşınca elde edilecekleri kişiyi dinç tutmalıdır.

Hedefe ulaşmada olumlu cümle yapısı önemlidir. Örneğin “Sınavı kazanamamaktan korkuyorum” yerine “Sınavı kazanacağıma inanıyorum” cümlesi kurmak önemlidir. Ayrıca bahaneler üretmek hedefe ulaşmayı engelleyen nedenlerden birisidir. Hedefine ulaşamayan çoğu kişi diğer kişinin şartlarının daha iyi olduğu düşüncesine odaklanır, kendisinin çalışamama nedenlerini, karşı taraftaki kişilerin olumlu özelliklerini sıralar, bu tür davranışlar zaman kaybıdır. Bunun yerine nerede yanlış yapıldığı belirlenip hedefe tekrar odaklanılmalıdır.

Hiçbir başarı tesadüf değildir. İstiyorsanız elde edebilirsiniz, anne baba iseniz çocuğunuza, öğretmen iseniz öğrencinize, öğrenci iseniz kendinize güvenin. Sağlıkla kalın.

Paylaş.

Yorum Bırakın